TÜSİAD’ın raporu ortaya çıkardı: Alarm veriyor önlem almak kaçınılmaz hale geldi

TÜSİAD ve PwC Türkiye, Yaşlılık Politikaları Araştırması Raporunu Hazırladı

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile PwC Türkiye iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışma sonucunda “Demografik Dönüşüm ve İhtiyaçlar” başlıklı rapor ortaya çıktı. Rapor, Türkiye’nin diğer ülkelere kıyasla daha hızlı yaşlandığına işaret ederek, demografik fırsat penceresinin hızla kapanma aşamasında olduğunu vurgulamaktadır. TÜSİAD, yaşlı nüfusun ihtiyaçlarını karşılayacak kapsamlı politikaların hayata geçirilmesi gerektiği konusunda çağrıda bulunmaktadır.

2040’tan İtibaren Her 6 Kişiden Biri Yaşlı Olacak

Rapora göre, Türkiye’de 2040 yılında her 6 kişiden biri 65 yaş ve üzeri olacak. Bu oran, dünya ortalaması ile 2050 yılında birleşecek. Ayrıca, 55-64 yaş aralığındaki nüfus azalırken, 75 yaş ve üstü ileri yaş grubunun oranında önemli bir artış beklenmektedir.

Yaşlıların Mutluluk Oranı Düşüyor

Dünya genelinde kişi başına gelir ile yaşlı mutluluğu arasında pozitif bir ilişki görülmesine rağmen Türkiye’de yaşlıların mutluluk oranı düşüş göstermektedir. 2018’de mutlu olduğunu belirten yaşlıların oranı %61.2 iken, bu oran 2023 yılında %56’ya gerilemiştir. Dünya Mutluluk Raporu’na göre Türkiye, 60 yaş ve üzeri mutluluk sıralamasında 143 ülke arasında 92. sırada yer almaktadır.

Sağlıklı Yaşam Süresi Azalırken Bakım Hizmetleri Yetersiz Kalıyor

65 yaşındaki bir bireyin sağlıklı yaşam süresinin 2016-2018 döneminde 6.6 yıl iken, 2020-2022 arasında 6.3 yıla düştüğü rapor edilmektedir. Yaşlı nüfusun %79’u kronik hastalıklarla mücadele etmekte olup, %32’si hastalıkların günlük yaşamlarını olumsuz etkilediğini belirtmektedir. Evde bakım talebi %27 seviyesinde olmasına karşın, sadece %2.5’i bu hizmetten yararlanabilmektedir. Gelirlerinin büyük bir kısmı emekli aylıklarından oluşmaktadır.

“Demografik Fırsat Penceresi Kapanmak Üzere”

TÜSİAD Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı Yılmaz Yılmaz, Türkiye’nin hızla yaşlanan ülkeler arasında olduğunu belirtmektedir. OECD verilerine göre, 2050 yılında Türkiye’de 65 yaş ve üzeri nüfus oranının %20’yi aşması öngörülmektedir. Yılmaz, çalışma çağındaki nüfus oranının azaldığına dikkat çekerek, bu dönemi iyi değerlendirip yaşlı nüfus için ekonomik ve sosyal güvenlik sistemlerini güçlendirmenin gerekliliğini vurgulamaktadır.

TÜSİAD’dan Yaşlılık Politikalarına Önemli Öneriler

  • Yaşlılık politikaları kapsamlı ve iş birliğine dayalı olmalıdır.
  • Koruyucu sağlık ve bakım hizmetleri yaşlıların ihtiyaçlarına uygun ve erişilebilir olmalıdır.
  • Kurumsal bakım kapasitesi artırılmalı; evde ve uzun süreli bakım desteklenmelidir.
  • Yaşlı yoksulluğu önlenmeli, sosyal güvenlik ve destek sistemleri kapsayıcı ve sürdürülebilir hale getirilmelidir.
  • Sağlıklı ve aktif yaşlanmayı teşvik eden yaş dostu şehirler ve sosyal alanlar oluşturulmalıdır.
  • Genç-yaşlı dayanışmasını güçlendirecek sosyal ortamlar ve etkinlikler sağlanmalıdır.

Related Posts

İŞKUR’dan kamu kurumlarına geçici süreli personel alımı

İŞKUR İşgücü Uyum Programı kapsamında Niğde’de kamu kurumlarında geçici süreyle görev almak isteyen vatandaşlar için başvurular başladı. İŞKUR İl Müdürlüğü, Niğde Valiliği, İl Müftülüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü …

AB için karar günü yaklaşıyor: Trump’ın teklifini bir şartla kabul etmeye hazırlar

Washington’daki müzakereler son dakikaya kadar sürse de diplomatlar ve yetkililer AB’nin Trump tarafından önerilen %10’luk evrensel tarifeyi kabul etmeye hazır olduğunu söylüyor. Ancak müzakereciler bunu ancak müzakerelerin uzatılması ve Alman …

TÜHİS, kamu işçilerine teklif için haziran enflasyonunu bekliyor

TÜHİS, kamu işçilerine teklif için haziran enflasyonunu bekliyor

Gerçek işsizlik patladı: Her 3 kişiden 1’i işsiz!

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 31 olduğunu belirterek, işsizlerin yüzde 85’inin işsizlik ödeneğinden faydalanamadığına dikkat çekti. DİSK-AR son bir senede işsiz sayısının 2,5 milyon arttığını belirtti.

Vatandaş asgari ücrete ara zam kararını verdi! Bu rakam artık herkesin dilinde

Halk TV Özel İktidarın ekonomi politikaları nedeniyle asgari ücret enflasyona yenildi. Türk-iş’in verilerine göre Açlık Sınırı 26 bin liraya yani asgari ücretten 4 bin lira fazla hale geldi. CHP seçmeninin yüzde 93’ü, AKP’nin yüzde 84’ü, MHP’nin …

AKP’den açıklama geldi: En düşük emekli aylığına düzenleme olacak mı?

AKP’den açıklama geldi: En düşük emekli aylığına düzenleme olacak mı?