Türkçe düşünebilen yapay zeka için çalışmalar yapılıyor

Türk Dil Kurumu Başkanı: Türkçe Düşünen Yapay Zekalar Üzerinde Çalışıyoruz

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, gelişen teknolojiyle yapay zeka ürünlerinin bütün dünya dillerini etkilediğini belirterek, “Büyük dil modeliyle Türkçe düşünen, Türkçe cevap veren yapay zeka ürünlerini eğiteceğiz ve geliştireceğiz.” dedi.

ChatGPT gibi ürünler çıktıktan sonra yapay zekanın daha da önemli bir hal almaya başladığını anlatan Mert, “Bu konu çok önemli, dünyadan geri kalamayız. Şu an kurumlarımızın bir kısmı bunun Türkçesini yapmış durumda. Yani Türkiye’de Türkçe düşünen ve Türkçe cevap veren yapay zeka benzeri ürünler yapılmış durumda fakat bunun geliştirilmesi gerekiyor, geliştirilebilmesi için de büyük dil modeline ihtiyacımız var.” diye konuştu.

“Mevcut sözlüğümüzün Türkçeyi temsil kabiliyeti maalesef yeterli değil”

Ulusal Türkiye Derlemi’nde kültürün bütün alanlarının, Türkçe ile ortaya konulan bütün bilim dallarına ait metinlerin dengeli şekilde yer alacağını anlatan Mert, şöyle devam etti:

“Bunun neticesinde de bu veriye bir sözlük bilim yazılımı entegre ederek sözlüğümüzü güncelleyeceğiz. Geçmişin şartlarında sezgisel ve metinler taranarak hazırlandığı için mevcut sözlüğümüzün Türkçeyi temsil kabiliyeti maalesef yeterli değil. Mevcut sözlüğümüzdeki söz varlığı şu an 130 bin civarı ama sözlüğümüzü güncellediğimizde 1 milyonun üzerine çıkacağını görüyoruz. Bu, direkt Türkçe düşünen yapay zekaları etkileyecek ve onların gelişmesine hız verecek. Büyük dil modeliyle Türkçe düşünen, Türkçe cevap veren yapay zeka ürünlerini eğiteceğiz ve geliştireceğiz.”

Her devletin yaptığı yapay zeka ürünü ile kendi algısını dünyaya pazarladığına dikkati çeken Mert, şunları anlattı:

“Bugün Filistin meselesini ChatGPT’ye sorarsanız gerçek bilgiyi size sunmaz, kendi algısını sunar. Yani her devlet yaptığı yapay zeka ile kendi algısını dünyada sunuyor, gönderiyor. Bundan dolayı son 2 yıldır en fazla üzerinde durduğumuz, mesai harcadığımız konulardan birisi yapay zeka ile büyük dil modeli. Yani büyük dil modelinde mutlaka corpus (derlem) dil bilimcilerinin de çalışması gerekiyor. Sadece yazılımcıların yapabileceği bir şey değil. İnsanlar bütün bilim dallarına ait bilgileri sadece ve sadece dille öğrenir, yapay zekalar da öyle. Her yapay zekanın arkasında gelişmiş bir dil, gelişmiş bir bilgi birikimi var. İşte biz de şu an bütün bilim dallarında, bütün alanlarda Türkçemizle ortaya konulan bilgilerle büyük dil modelini büyütmeye, geliştirmeye çalışıyoruz. O zaman biz de kendi yapay zekamızla çıkarlarımızı koruyan doğrularımızı dünyaya sunabileceğiz.”

“Türkçeyi koruma kanununa ihtiyacımız var”

Mert, dille ilgili toplumun en çok şikayetçi olduğu konulardan birinin de yabancı kelimelerin kullanıldığı tabelalar olduğunu aktardı.

Türkçenin korunması için bütün dünyayı inceleyerek bir çalışma hazırladıklarını belirten Mert, “Türkçeyi koruma kanununa ihtiyacımız var. Çalışmamızı ilgililere, meclise taslak olarak sunduk. İnşallah önümüzdeki süreçte kabul edilir ve konuya dair bir filtreleme, kurallar dizisi gelir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Son iki yılda “airfryer” kelimesinin ürünle birlikte aşağı yukarı birçok eve girdiğini kaydeden Mert, “Türkçeyi koruma kanunu çıkmış olsaydı bu ürünü ilk kez Türkiye’ye getiren firmanın TDK’ye müracaat etmesi gerekirdi ve bu ürün kullanım kılavuzunda Türkçe adıyla ülkemize giriş yapardı ve muhtemelen bugün ‘airfryer’ diye bir kelime kullanılmayacaktı.” değerlendirmesinde bulundu.

Related Posts

Bir Çinli daha Türkiye’ye geliyor: Hiç görmedikleri araba için 3 bin 500 kişi sipariş verdi

Çinli otomotiv markası Forthing, Türkiye pazarına giriş yaptı. Henüz yollara çıkmadan 3 bini aşkın sipariş aldı; ilk teslimatların ağustos sonunda yapılması bekleniyor.

Moda dünyasında yapay zeka devrimi! Yapay zekanın dijital imzası

Moda dünyası, üretken yapay zeka (AI) ile tarihinin en büyük dönüşümlerinden birini yaşıyor. Tasarım süreçlerinden tedarik zincirine, müşteri deneyiminden pazarlama stratejilerine kadar her alanda yapay zeka, sektörü yeniden şekillendirdi. Bilimsel …

Güneş enerjisi tehlikede mi? İşin uzmanları anlattı

İspanya’nın Endülüs bölgesinde yapılan son çalışmalar, toz taşınımının enerji üretimini yüzde 80’e varan oranlarda düşürebileceğini gösterdi. Peki, bu soruna karşı neler yapılabilir? İşte tüm detaylar… ENERJİ KAYIPLARI MİLYARLARI BULUYOR İspanya …

Cep telefonunuzda bu 5 belirtiden biri bile varsa dikkat! Verileriniz çalınıyor olabilir

Cep telefonları artık günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Ancak bu konforun ardında, fark edilmesi zor ama tehlikesi büyük bir tehdit gizleniyor: siber casus yazılımlar. Eğer cihazınızda alışılmadık davranışlar fark ediyorsanız, hedef alınmış olabilirsiniz. İşte telefonunuzda dikkatle izlemeniz gereken 5 kritik uyarı işareti…

Android kullanıcıları dikkat! Telefonunuzdaki fotoğrafları hedef alıyor

Kaspersky araştırmacıları, iOS ve Android cihazları hedef alan yeni bir Truva atı virüsü olan SparkKitty’yi ortaya çıkardı. Android’de yayılımı daha hızlı olan zararlı yazılım, özellikle kripto para ve kumarla ilgili uygulamaların yanı sıra TikTok’un sahte bir sürümü üzerinden yayılıyor ve telefonların galerilerindeki görüntüleri hedef alıyor.

Kirliliğe karşı yerli hamle! Otonom yerli robot denizleri arındırıyor! İşin uzmanları değerlendiriyor

Türkiye, çevre teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Geliştirilen insansız su üstü temizleme robotu “Smartium Clean” deniz ve göl yüzeylerindeki kirliliği hedef aldı. Yaklaşık bir metreye bir metre boyutlarındaki bu otonom araç …