Rapor almak işten çıkarma nedeni olur mu?

İşten Çıkarmaya Sebep Olan Rapor Kullanımı

İş hayatında önemli bir konu olan, “sık sık rapor almanın işten çıkarma sebebi olup olmayacağı” çalışanlar arasında merak konusu. Özellikle sağlık sorunları yaşayan çalışanlar rapor aldıklarında işlerini kaybetme endişesi yaşıyor. Ancak bir çalışan ne kadar süre rapor alabilir? İşveren raporu işin aleyhine kullanabilir mi? Bu sorular milyonlarca çalışanın kafasını kurcalıyor.

İş hayatında uzmanlaşmış gazeteci Ahmet Kıvanç, Habertürk’teki köşesinde bu konulara açıklık getirdi.

Hangi Durumlarda İş Akdi Sonlanır?

İş Kanunu’na göre, işverenin sağlık sorunları nedeniyle işçiyi işten çıkarabilmesi için belirli şartlar bulunmaktadır. Çalışanın sürekli olarak işe gelememesi ya da engelli durumda olması işverene iş akdini feshetme hakkı tanımaktadır. İş akdini sonlandırabileceği bir diğer durum ise sık sık rapor kullanımının iş yerinde olumsuz etkiler yaratmasıdır.

Peki, çok sık rapor kullanımından ne anlaşılır? Bir işçinin rapor süresi ihbar süresini 6 hafta aşarsa, işveren iş akdini sonlandırma hakkına sahiptir. Ancak, rapor süresi bu süreyi aşmasa bile işçi işten çıkarılabilir: Özellikle iş ortamında olumsuzluklar ortaya çıkıyorsa…

İhbar Süresine Uymak Zorunda Değiller

İşçinin devamsızlık süresi, işverenin fesih hakkını da etkilemektedir. Örneğin, çalışma süresi 6 aydan az olan bir işçi için rapor günü 8 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar olan bir işçi için 10 hafta olarak belirlenmiştir. İşveren bu süreleri aştığında ihbar süresini beklemeden iş akdini feshedebilir.

Kıdem Tazminatı Alabilirler

Rapor nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi? Evet, işçiler bu durumda kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. İş akdinin haksız yere feshedildiğini düşünen işçiler işe iade davası açabilirler. Yargıtay, işten çıkarılan işçinin sık sık rapor kullanımının iş yerinde düzensizlik yarattığını kanıtlayan somut deliller talep etmektedir.

Related Posts

Küresel piyasalarda geçici tarife indirimleri etkisi hissedilmeye başlandı!

ABD yönetiminin korumacı ticaret politikaları kapsamında uygulamaya aldığı gümrük tarifelerine ilişkin gelişmeler piyasaların yönü üzerinde etkili olmaya devam ediyor. ABD ile Çin’in karşılıklı tarifeleri 90 gün boyunca indirme konusunda anlaşma …

CHP’li Şevkin: 50 milyar dolar üreticiye, emekliye verilmeliydi

CHP’li Müzeyyen Şevkin, “50 milyar dolar, dondan zarar gören üreticiye ve emekliye verilmeliydi” dedi.

‘Hızır’ gübresi çiftçilere sunuldu

Türkiye’nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Şanlıurfa’da, GAP Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından geliştirilen “Hızır” isimli mikrobiyal gübre tescillenerek satışa sunuldu.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini

Terörsüz Türkiye ekonomiyi uçuracak

Ekonomide de ‘terörsüz Türkiye’ heyecanı yaşanıyor. Bölge ekonomisi şimdiden yatırımın ve istihdamın sinyallerini veriyor. 10 bin kişiye iş kapısı açacak sanayi sitesine talep yağıyor.

Zam öncesi akaryakıtta son tabela!

ABD-Çin görüşmelerinin ardından, geçen haftalarda büyük düşüşler yaşayan Brent petrol fiyatları haftalar sonra ilk kez yukarı yönlü hareket etti. Bu dalgalanma akaryakıt fiyatlarına da yansıdı. Benzine 14 Mayıs 2025’ten itibaren geçerli olmak üzere 1 …