
Portakal kabukları, tohumların filizlenmesi için harika bir ortam sağlıyor. Çünkü bu kabuklar, doğada kendiliğinden çözünebiliyor. Portakal kabuklarını çöpe atmak yerine bitkileriniz için kullanabilirsiniz. İşte yöntemi.

Genç bitkiler için besleyici özelliklere sahip bir yapısı olan portakal kabukları içerdiği azot ve potasyum gibi maddeler sayesinde, tohumların daha hızlı ve sağlıklı büyümesini destekliyor. Peki portakal kabuklarını nasıl saksı olarak kullanabiliriz?

İlk adımda bir portakalı alın ve tam ortadan ikiye kesin. İçini güzelce kaşıkla oyup, meyvesini afiyetle yiyebilirsiniz. Sonrasında, elde ettiğiniz boş kabuğun içine bir miktar toprak koyun. Çok fazla doldurmaya gerek yok, tohumların üstünü örtecek kadar yeterli. Ardından istediğiniz tohumları bu minik doğa saksılarına ekin.

Portakal kabuklarına nelerin ekileceği hakkında kararsızsanız domates, fesleğen, nane gibi mutfağınıza da faydası olacak tohumlarla başlayabilirsiniz. Üzerine hafifçe bastırıp biraz su verdikten sonra güneş gören bir yere yerleştirin. Ardından beklemeye başlayabiliriz.

Bir hafta gibi kısa bir sürede tohumların filizlendiğini göreceksiniz. Üstelik normal plastik saksılarda yetişen tohumlara göre çok daha hızlı bir şekilde yeşerecekler. Portakal kabuğu, hem kökleri destekliyor hem de bir besin takviyesi gibi çalışıyor. Tohumlar birkaç yaprak çıkarıp fide halini aldığında, kabuğuyla birlikte daha büyük bir saksıya geçirebilirsiniz.

Bu yöntem sadece bitkileriniz için değil, çevre için de faydalı. Plastik kap kullanmadığınız için doğaya katkıda bulunuyorsunuz. Ayrıca evdeki atıkları değerlendirmiş oluyorsunuz. Küçücük bir portakal kabuğundan nasıl yeşil bir mucize doğduğuna siz bile inanamayacaksınız.

Bahçecilik uzmanları, portakal kabuğunun bahçelerde de harikalar yarattığını belirtiyor. Portakal kabuğunu değerlendirmenin en iyi yollarından biri olduğunu söylemek mümkün.