Onur Çalı: ‘Yazmak için cüret gerekir ama sonrası için de tevazu şart’

“`html

Onur Çalı’nın Yeni Kitabı “Kırkikindi” Raflarda

Dijital edebiyat dünyasının önde gelen isimlerinden olan Parşömen dergisinin kurucusu Onur Çalı, sadece öyküleriyle değil, aynı zamanda denemeleriyle de tanınan bir yazardır. Kırk yaşına adanan dokuzuncu eseri “Kırkikindi”, Sia Kitap etiketiyle geçtiğimiz günlerde okuyucularla buluştu.

Bu vesileyle Onur Çalı ile yaptığımız söyleşiyi sizler için derledik.

‘Kırk Yaş, Gençlik ve Olgunluk Dönemidir’

“Kırkikindi” nasıl bir süreçte oluşturuldu?

Onur Çalı
Kırkikindi, Onur Çalı, 128 s., Sia Yayınevi, 2024

Yazma alışkanlığım düzenli. Parşömen’de yayımladığım “Dünlük”lerin devamı niteliğinde de olan “Kırkikindi”, bu bağlamda ortaya çıktı. Yazmak benim için büyük bir tutku; yaşananları başkaları ile paylaşma isteği her zaman var. Bu eser, dokuzuncu kitabım olmasına rağmen, içerik itibarıyla en taze yazarıklarım arasında yer alıyor.

“Kırkikindi” adını verdiğiniz bu kitap, kırkıncı yaşınıza ithaf edilmiş. Kırk yılın sizde bıraktığı izler neler?

Kırk sayısı birçok kültürde ve mitolojide önemli bir yere sahip. Bu nedenle kitabımı, kendi kırk yaşıma bir hediye olarak düşünerek yazdım. Gülten Akın’ın sözleriyle ifade ettiğimde: “Sonra işte yaşlandım” ama onun da dediği gibi, “Dünya, onunla ben, ikimiz / Çok genciz, daha çok genciz.” Kırk yaş, gençlik ve olgunluğun iç içe geçtiği bir dönem. Kurdige sağduyuma göre, genç yaş ile yaşlılığın arasında bir köprü niteliğinde.

‘Yazar İlişkileri ve Edebiyat Polemikleri’

Kitabınızdaki denemelerden biri, Salâh Birsel ile Sait Faik arasındaki gerilimi ele alıyor. Bu tür yazar çekişmeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

Aynı dönemde eser veren yazarların ilişkileri her zaman ilginçtir. Onlar arasında övgü, tutum belirleme, saplantı, yeniden barışma ve daha birçok durum söz konusu olabilir. Bu, sanki bir absürt komedi filmine dönüşecek türden. Çünkü sonuçta, yazarlar da insan, kıskançlık gibi duygular edebiyat ortamında da ortaya çıkar. Sürtüşmeler, abartılı boyutlara ulaşmadığı sürece bu işin bir parçası denebilir.

Türk edebiyatı; polemikler, çekişmeler ve yazar kavgalarıyla doludur. Bu durum, dünya edebiyatında da karşımıza çıkar. Pablo Neruda’nın Borges ile ilgili söylemlerine göz atarsak: “Herkes Borges ile tartışmamı isterken, onunla tartışacak değilim…” derken edebi rekabetin doğasına dair önemli bir noktaya parmak basmıştır.

“Aylak Okurluk Bildirgesi” nasıl ortaya çıktı?

Bir okur olmadan yazmak mümkün müdür? Bence değil. Okurların kendi zevklerine göre okuyacakları metinler seçebilmesi önemlidir. Popüler kültürdeki bazı gereksiz içeriklerle karşı karşıya kalıyoruz ama her birey biricik olduğundan okur ve yazar olarak kendimizi ifade etme biçimimiz de farklı. “Aylak Okurluk Bildirgesi,” insanların okuma alışkanlıklarına dair eğlenceli bir dille kaleme aldım. Tepkiler olumlu olunca amacımda bir nebze de olsa başarılı oldum demektir.

‘Dünyanın Gerçekleri ve Yazmanın Zorluğu’

İçinde bulunduğumuz dünyanın olayları hakkında yazmak bazen zorlayıcı oluyor. Gazze’de bir çocuğun helikopterden atılan gıda paketinin başına düşerek yaşamını yitirmesi, bunun en trajik örneklerinden biri. Aslında kâbus gibi bir gerçeklikte yaşıyoruz; savaşlar, adaletsizlik ve yoksulluk her gün gözler önünde.

Borges’ten alıntı yaptığınız bir cümle var: “Yazma işine girişip de bir başkasına dönüşmeyen yoktur.” Yazmanın cüretkâr bir eylem olduğunu düşünüyor musunuz?

Kesinlikle evet. Mükemmel metinler yazan birçok yazar varken, ortaya çıkıp “Ben de buradayım” demek cesaret istiyor. Yazmak egoistçe görünebilir ama bu süreçte tevazu göstermek de bir o kadar önemli. Kendimizi bilmek, yazma eyleminde dengeyi tutmak için kritiktir.

‘Deneme Yazarlığına Genel Bakış’

Deneme yazarlığı ve okurluğu hakkında neler söylemek istersiniz?

Türkiye’de deneme okurlarının sayısı sınırlı. Ancak bunun yanında roman ve öykü okurlarının durumunu da sorgulamak gerekiyor. Ülkemizde edebiyat; sosyal ve kültürel meseleler karşısında kaygılı. Deneme, kendi içinde derin bir hazinelik barındırarak okurlarına ulaşmayı bekliyor. Yine de deneme yazmaya ve okumaya devam etmek son derece zevkli bir eylem.

‘Parşömen Dergisi ve Gelecek Planları’

Kurucusu olduğunuz Parşömen dergisi 18 yaşına girdi. Bu süreçle ilgili neler söylemek istersiniz?

Parşömen, yeni yazarların eserlerine fırsat veren bir platform oldu. Kendimi maddi kazanç beklentisi olmadan, sadece kaliteli metinler yayımlamak adına bu işe adamış durumdayım. Geçmişe baktığımda, bu hedefime ulaşmış olduğumu görmek beni mutlu ediyor.

Son olarak, Onur Çalı’nın yeni projeleri neler?

Şu an, okuyup yazmaya devam ediyorum. Aylak bir okur olarak, bu yıl daha fazla roman okuyarak farklı anlatı yapısını incelemeyi hedefliyorum.

“`

Related Posts

AUZEF final sınav sonuçları açıklandı mı? AUZEF final sınav sonuçları nereden öğrenilir?

İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) final sınavı oturumları ardından gözler sonuç tarihine çevrildi. Peki, AUZEF final sınav sonuçları açıklandı mı? AUZEF final sınav sonuçları nereden öğrenilir?

Etiyopya’da aksiyonla tanışın

Tarih kitaplarından aşina olduğumuz ve Osmanlı padişahlarının sefere çıktığı Habeşistan günümüzde neresi biliyor musunuz? Kabileleri, aktif volkanları, sülfür havuzları ve sırtlanlarıyla ünlü Habeşistan eşittir Etiyopya. Çocukluğumdan beri görmek için yanıp tutuştuğum bir ülkeydi. Yolculuğum boyunca macera hiç eksik olmadı ama iyi ki gitmişim!

Noterler bugün (5 Haziran Perşembe) çalışıyor mu? 1Arefe Günü nöbetçi noterler açık mı? İşte merak edilen sorunun cevabı

Noterler bugün açık mı? 5 Haziran Kurban Bayramı Arefe Günü yarım gün resmi tatil ve bu nedenle de bugün birçok kurum ve kuruluş kapalı olacak. Bu nedenle bugün noterlerde işlem yapacaklar “Bugün noterler açık mı?” ve “Arefe Günü nöbetçi noterler açık mı?” sorularının cevabını araştırıyor. Peki, 5 Haziran Arefe günü bugün noterler açık mı, çalışıyor mu? Merak edenler için detayları haberimizde derledik. İşte nöbetçi noter sorgulama ekranı…

Uluslararası Eğitim Kongresi Ankara’da yapılacak

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenecek olan 1’inci Uluslararası Eğitim Kongresi, 3-4 Haziran’da Ankara’da gerçekleştirilecek. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in onursal başkanlığında yapılacak olan kongre, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçiriliyor.

YKS sınav yerleri açıklandı mı? YKS sınav yerleri ne zaman açıklanacak?

21-22 Haziran tarihlerinde üç oturum halinde uygulanacak olan 2025 YKS (TYT-AYT-YDT) için sınav yerlerini gösteren giriş belgeleri ÖSYM tarafından erişime açılıyor. Peki, YKS sınav yerleri açıklandı mı? YKS sınav yerleri ne zaman açıklanacak?

30 Mayıs On Numara Sonuçları Sorgulama Ekranı ( Tek tıkla hızlı görüntüle) | Milli Piyango Online canlı On Numara çekiliş sonuçları belli oldu! İşte kazanan numaralar…

On Numara sonuçları sorgulama ekranı 30 Mayıs 2025 Milli Piyango Online ile cuma akşamı erişime açıldı. Haftanın 2. canlı On Numara çekilişi, Sisal Şans tarafından 30 Mayıs 2025 Cuma günü noter huzurunda gerçekleşti. En çok kazandıran şans oyunlarından olan On Numara sonuçları, çekilişin hemen ardından ilan edildi. Milli Piyango TV Youtube kanalından da yayınlanan çekilişte 10 bilen 1 kişi 1 milyon 882 bin 341 TL kazandı. Bu akşamki On Numara sonuçları sorgulama ekranı millipiyangoonline.com üzerinden tek tıkla ikramiyeler öğrenilebilecek. Peki, hangi numaralar kazandırdı? İşte, 30 Mayıs 2025 On Numara sonucu sorgulama ekranı ve çekiliş sonuçları hakkında bilgiler.