NASA uyarısı: Ülkelerden biri “cehennem” sıcaklığından yok olacak

Küresel Isınma ve Hızla Artan Sıcaklık Riskleri

Küresel ısınma artık günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Bilimsel verilere göre, yüksek nem ve 35 °C üzeri sıcaklıklar insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. 1979–2017 arasında gerçekleşen bir araştırma, aşırı sıcaklık olaylarının üç kat arttığını ortaya koydu.

Brezilya, NASA tarafından en riskli bölgeler arasında gösterildi. Ünlü klimatolog Carlos Nobre, sıcaklıkların endüstri öncesi seviyelere çıkması durumunda tropik bölgelerin yanı sıra orta enlemlerin de yaşanamaz hale gelebileceği uyarısında bulundu.

Yapılan projeksiyonlara göre, önümüzdeki 30–50 yıl içinde 4 °C’lik bir sıcaklık artışı bekleniyor. The Nature Conservancy’nin verilerine göre bu, tarih boyunca yaşanmış en hızlı iklim değişikliği olacak.

Amazon Bölgesi İçin Kritik Uyarı

NASA’nın tahminlerine göre, Amazon havzasının sıcaklığının önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor. Bu durum şu riskleri beraberinde getirebilir:

  • Azalan yağış ve artan kuraklık
  • Kuvvetli rüzgarlar ve yangın riski
  • Orman dokusunun bozulması
  • Yok olma tehdidi altındaki türler
  • Ormanların savanaya dönüşerek atmosfere ek CO₂ salınımı

Sadece ormanlar değil, büyük şehirler de aşırı sıcaklık tehlikesiyle karşı karşıya. São Paulo, Rio de Janeiro ve Salvador gibi Brezilya şehirlerinde, asfalt ve beton yüzeylerin sıcaklık adasına dönüşmesiyle çevredeki yeşil alanlarda bile sıcaklık 5 °C kadar artabiliyor.

NASA’nın uyarısı açık: 2070’e kadar birçok bölge insan yaşamı için uygun olmayan sıcaklık seviyelerine ulaşabilir. Amazon ormanlarının çöküşü ve Amerika genelinde doğal felaket riski artıyor. Dünya çeşitli cephelerden tehlike sinyalleri veriyor ve artık bu duruma nasıl müdahale edileceği konusunda kararlar alınması gerekiyor.

Related Posts

Fanlı oyuncu faresi geliyor

Pulsar, rekabetçi oyunculara yönelik geliştirdiği yeni prototip faresinde ilginç bir çözüm sundu: fare içine yerleştirilmiş bir fan.

Apple’ın Vision Pro’su insanlardan talep görmeyince ‘robotlarda’ kullanıldı

Apple’ın karma gerçeklik başlığı Vision Pro’ları beklenen ilgiyle karşılanmadı. Kısa dönemli ilginin ardından Apple’ın Vision Pro cihazları insansı robotları eğitmek için kullanılmaya başlandı.

Yeni bir mikrop türü keşfedildi

Çin’in Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong Uzay İstasyonu’nda, bilinen bir mikroorganizmanın varyantı olan yeni bir mikrobun keşfedildiği bildirildi.

Jetgiller gerçek oldu! Uçan araba geliyor

Slovakya merkezli Klein Vision şirketinin geliştirdiği uçan araba AirCar, bilimkurgu filmlerindeki hayalleri gerçeğe dönüştürmeye hazırlanıyor. Havada saatte 250 kilometre hıza ulaşabilen AirCar’ın ikinci modeli, 2025 yazında test edilecek ve 2026 …

Galaxy S25 Edge duyuruldu! Telefon çok ince ama peki ya batarya?

S25 ailesinin yeni üyesi Galaxy S25 Edge devam eden söylentilerin ardından nihayet duyuruldu. Bu serinin en ince telefonu olan model, özellikleriyle dikkat çekerken batarya performansı şimdiden merak ediliyor.

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.