Kamuda ‘çifte maaş’a rötuş

MİTHAT YURDAKUL- Kamuda tasarruf tedbirlerine yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Komisyonda tasarruf paketiyle ilgili bilgi veren Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı İsmail İlhan Hatipoğlu, kamuda maaş sınırlamasıyla gelirlere üst sınır getirileceğini ve aşan kısmın bütçeye gelir kaydedileceğini belirterek, “Bir emanet hesabına yatırılacak. Birden fazla aldığını bildirmesi gerekiyor. Birden fazla aldığını kişi bildirmezse onu tespit etmek biraz zor olabilir” dedi. Hiçbir şekilde kamuyla ilgisi olmayanlarla ilgili sınırlamanın da tartışma konusu olduğunu belirten Hatipoğlu, teklifteki muğlak noktaları not aldıklarını, istisna olacak hususları çalışacaklarını dile getirdi.

MAKAM ARABALARI DAHİL

Tasarruf tedbirlerinin 237 sayılı Taşıt Kanunu’nun tamamını kapsadığını vurgulayan Hatipoğlu, “Tüm harcama programları şu anda gözden geçiriliyor. Kamu makam araçları dahil, ihtiyaç fazlasını ilgili kamu idaresi bildirecek. İhtiyacı devam ediyorsa bildirmeyecek” dedi. Tasarruf tedbirleri için izleme sistemi kurduklarını söyleyen Hatipoğlu, “‘Maliye Bakanlığında Tasarruf Tedbirleri İzleme Sistemi’ adı altında bir sistemi kendi imkanlarımızla geliştirdik. Kamu taşıtlarına ilişkin filo yönetimi anlamında ‘Kamu Taşıt Filo Sistemi’ geliştirdik, bir izleme sistemi kuruyoruz” diye konuştu.

CEZA KİMLERE KESİLECEK?

Tasarruf önlemlerine uymayanlara disiplin cezasındaki kapsama da değinen Hatipoğlu, “657’ye tabi devlet memurları var, kamu işçileri var, diğer personel var. Hakim-savcılar açısından Hakimler Savcılar Kanunu; kamu işçileri açısından kendi mevzuatı çerçevesinde disiplin hükümlerinin uygulanacağına ilişkin bir düzenleme var” ifadelerini kullandı.

AVUKATLARA MASAK’A İHBAR YÜKÜMLÜLÜĞÜ

MASAK Başkanı Hasan Kaymak da, teklifin avukatları yakından ilgilendiren hükmüne ilişkin de, “Avukatların, finansal işlem yaptığında MASAK’ı bilgilendirmesinden ibaret bir düzenleme. Aracılık yaptığın şirket kurulması meselesinde şirket ortakları veya koydukları sermaye konusunda bir şüphen var mı? Böyle bir şüphen var ise, bu kara para kaynaklı bir yer ise bize bildir. Bunun dışında başka bir bilgi istenmiyor. İstanbul’da yapılan yerinde ziyaret sonucu oluşturulan raporda da, FATF ekibinin birinci sırada yer alan tavsiyesi avukatların yükümlü sayılmaması şeklindeki eksikliğin giderilmesi” diye konuştu.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir