İş insanlarına gümrüğe takıldı yalanıyla tuzak

Dolandırıcılar bu kez “gümrüğe takılan malları” sattıklarını iddia ederek binlerce vatandaşı dolandırdı.

Sosyal medya üzerinden açtıkları hesaplarda örneğin piyasa değeri 45 bin TL olan bir elektronik ürünü gümrüğe takıldığı ve vergisiz olduğu yalanıyla 15 bin TL’den satışa koyan sahtekârlar, kendileriyle iletişime geçen vatandaşlara olmayan bu ürünün satışını yaptıktan sonra kişilerle irtibatlarını kesiyorlar.

Instagram’dan yayın yapan “gumrukltd- Gümrük İletişim” ve “ihaleden.tr-İhaleden Gümrük” gibi sayfalarda vatandaşa piyasadan 3-4 katı daha ucuza gelecek şekilde elektronik eşya satışı vaat edildiği tespit edildi.

Sabah’tan Barış Şimşek’in haberine göre, bot hesaplar satın alınarak takipçi sayıları fazla gösterilen söz konusu sayfalarda örneğin Türkiye satış fiyatı 45 bin TL olan bir ürün, sözde gümrüğe takıldığı ve vergisiz olduğu iddiasıyla 15 bin TL’ye satıldığı yalanı ortaya atılıyor.

Binlerce ürün görseli ile çeşitli segmentlerde ürün satıldığı yalanıyla vatandaşlar dolandırılıyor.

PARAYI ALIP KAÇIYORLAR

Yalnızca WhatsApp üzerinden irtibata geçilebilen sahtekârlar, ağlarına düşürdükleri vatandaşlardan parayı aldıktan sonra ortadan kayboluyor.

Ürün satın almak için kendilerine ulaşan vatandaşlara başkalarından kiralanan şahıs hesaplarına parayı atmalarını isteyen dolandırıcılar, bu parayı aldıktan sonra ise ürünün kargoya verilebilmesi için bir de yaklaşık 2 bin TL’lik sözde gümrük vergisi ödenmesini talep ediyorlar.

Bu para da gönderildiğinde dolandırıcılar vatandaşla irtibatını kesiyorlar. Sözde gümrük vergisini göndermeyen vatandaşlardan parayı alabilmek için ise korkutma yöntemi uygulanıyor.

Gönderdikleri paranın yanacağı ya da dava açılacağı yalanını ortaya atan sahtekârlar bu şekilde vatandaşı korkutuyor.

BAKANLIK SATABİLİR

Gümrüğe takılan mallar yalnızca iki yöntemle Ticaret Bakanlığı tarafından satılabiliyor. Eihale.gov.tr üzerinden açık artırma usulüyle ürünlerin toplu satışı yapılırken, tasfiye satış mağazalarında ise perakende satışlar yapılıyor.

Tasfiye satış mağazaları İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Edirne gibi illerde bulunuyor. Bunun dışında gümrük mallarının satışı bulunmuyor.

HESABINIZI BAŞKALARINA KİRALAMAYIN

Ticaret Bakanlığı yetkilileri internetten alışveriş yapanların yapacakları ticarette parayı mutlaka kurumsal hesaplara göndermeleri, şahıs hesaplarına para gönderilmemesi yönünde vatandaşı defalarca uyarırken, bazı vatandaşlar hala dolandırıcıların bu tuzağına düşebiliyor.

Öte yandan bu dolandırıcılara banka hesaplarını kullandıran kişiler, dolandırıcılar tarafından sosyal medya hesapları üzerinden kurulan sayfalarda, “Hesabına yatacak paranın üzerinden yüksek pay vereceğiz” vaadiyle kandırılıyor. Dolandırıcılara hesabını kiralayan bu kişiler sonrasında kendileri dolandırıcı durumuna düşerek mahkemede bu sıfatla yargılanabiliyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir