Hal yasası sil baştan: Cezalar artıyor, üreticiye vergi muafiyeti, perakendeciye alım zorunluluğu yolda

Sebze ve Meyve Ticaretinde Yeni Düzenlemeler

Ticaret Bakanlığı, sebze ve meyve ticaretinde önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Yapılacak düzenleme ile toptancı hallerinin kuruluş izinleri artık belediyelerden değil, Ticaret Bakanlığı’ndan alınacak. Bu taslak düzenleme ile toptancı halleri, ürün satış ve sevkiyat süreçlerinden üretici örgütlerine destek sağlanmasına kadar birçok alanda köklü değişiklikler içeriyor.

Kayıt dışılığı önlemeyi, üreticileri desteklemeyi ve rekabeti sağlam kılmayı amaçlayan bu düzenleme ile piyasadaki mali yaptırımlar artırılacak ve sektörün daha şeffaf bir yapıya kavuşması hedefleniyor. Ayrıca, piyasayı manipüle edenlere verilecek cezalar da 177 bin TL’den 1 milyon TL’ye çıkarılacak.

Türkiye gazetesinin aktardığı bilgilere göre, hal kayıt sistemine bildirim zorunluluğu genişletilecek ve satışa sunulmamış, depolanan ürünlerin de bildirilmesi sağlanacak. Üretici örgütlerinden alınan ürünlerden gelir vergisi kesilmeyecek ve bazı perakendecilerin en fazla %20’sinin üreticiden alınması zorunlu olabilecek.

Aynı hal içinde komisyoncuların ve tüccarların birbirlerine ürün devretmesi yasaklanacak. Komisyoncular, satış bedelini en geç 30 gün içinde ödemekle yükümlü olacak ve ödemeler banka aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Bu düzenleme ile serbest rekabeti engelleyenlere verilen cezalar artırılacak ve ödenmeyen mal bedelleri için caydırıcı cezalar getirilecek. Bozulan ürünleri usulsüz şekilde imha edenlere 200 bin TL ceza uygulanacak ve 3 yıl boyunca üretim desteğinden yararlanamayacaklar. Standartlara uymayan ambalajlama ve taşıma işlemleri için 36 bin TL, üreticiden alım yükümlülüğünü ihlal eden perakendecilere ise yılda 50 milyon TL ceza kesilecek.

Son olarak, depolanabilir ürünlerin nakliye ve muhafazası için Ticaret Bakanlığı’na destek sağlama yetkisi verilecek.

Related Posts

ABD, Moody’s’in not indirimiyle üç büyük kuruluştan da A sınıfını kaybetti

Moody’s’in ABD’nin kredi notunu düşürmesiyle birlikte dünyanın en büyük ekonomisi üç büyük derecelendirme kuruluşundan da en yüksek notu kaybetti. Artan borç ve bütçe açığına dikkat çeken karar sonrası tahvil piyasasında koşulların bozulması, doların ise daha fazla değer kaybetmesi bekleniyor.

İstanbul ateşten gömlek! 4 kişi çalışsa da yine geçinemiyor

Ülkede hayat pahalılığına paralel artan yoksulluk İstanbul Planlama Ajansı (İPA) verileri ile bir kez daha ortaya çıktı. İPA nisan ayına ilişkin İstanbul’da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyetini hesapladı.Asgari ücretin 22,102 lira olduğu …

Balon balığı avcılığına yönelik destekleme tutarı artırıldı

Balon balığı avcılığına yönelik destekleme tutarı artırıldı

Tarih belli oldu: 600 bin kamu işçisi için zam görüşülecek

Karayolları, üniversiteler, hastaneler, santraller ve bakanlıklar dahil olmak üzere kamu kurumlarında görev yapan yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren 2025 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerinde üçüncü toplantı tarihi netleşti. İşçi tarafı …

KKM bakiyeleri küçülmeye devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 33 milyar 836 milyon lira azalarak 625 milyar 887 milyon liraya düştü.

TÜİK’ten dikkat çeken nisan raporu: Tarımda zamlar hız kesmedi!

Tarımda üretici fiyatları nisan ayında yıllık bazda artarken, aylık bazda sınırlı bir gerileme yaşandı. Bazı ürün gruplarında fiyatlar düşerken, özellikle meyve ve hayvansal ürünlerde dikkat çekici artışlar görüldü.