Emine Şenyaşar adalet ararken adaletsizliğin pençesine düştü

2018 genel seçimlerinden 10 gün önce AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın Suruç’ta esnaf ziyareti sırasında Şenyaşar ailesi ile tartışma yaşadı. Kısa süre sonra tartışma yerini silahlı kavgaya bıraktı.

AKP’li milletvekilinin koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu Şenyaşar ailesinden Esvet(66), Celal (45), Adil (25) hayatını kaybetti. Saldırıda 2 çocuğunu ve eşini kaybeden Emine Şenyaşar 33 ay boyunca çocuklarının ve eşinin faillerinin bulunmasını bekledi.

Adalet bulamayan Şenyaşar 9 Mart 2021’de Şanlıurfa’da Adalet Nöbeti’ne başladı, 846 gün sonra nöbeti Ankara’ya taşıdı. Adalet Nöbeti süresince Emine Şenyaşar hakkında 35 soruşturma açıldı, bu soruşturmaların 12’si davaya dönüştü.

Şenyaşar ailesi avukatı Nihat Şahin, Adalet Nöbeti’nin her adımında ailenin soruşturmalarla karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“2018 yılında Suruç’ta herkesin gözü önünde bir katliam gerçekleşti. Bu katliamda baba Esvet Şenyaşar ve iki oğlu linç edilerek öldürüldü. Bu olay yaşanırken dönemin Tarım Bakanı, Urfa Valisi, Emniyet Müdürü Suruç Devlet Hastanesi’ndeydi.

Müdahale edilecek o kadar çok olanak vardı. Toplanacak onlarca delil vardı, bunların hiçbiri toplanmadı ve olaya hiçbir şekilde müdahale edilmedi.

Buna rağmen Şenyaşar ailesi adalet mücadelesini bırakmadı. Adalet mücadelesini bırakmadıkları için yargı ve emniyetle ailenin peşini bırakmadı. Adalet nöbetinin her adımında soruşturmalar, davalar, cezalarla karşı karşıya kaldılar.”

“35 SORUŞTURMA YÜRÜTÜLDÜ”

Açılan soruşturmalara ilişkin detayları aktaran avukat Şahin, şu ifadeleri kullandı:

Sadece Emine Şenyaşar’a yönelik adalet nöbeti süresince 35’e yakın soruşturma yürütüldü. Bunlardan bazıları ve neticede 12 tanesi davaya dönüştü. 21 soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

Emine Şenyaşar’ın şikayetçi sıfatıyla bulunduğu üç dosyada ise takipsizlik karar verildi. Bu soruşturmaların büyük kısmı İbrahim Halil Yıldız’a yönelik hakaret iddiasıyla başlatılmıştı.

Süleyman Soylu’ya ve Cumhurbaşkanına hakaret iddialarıyla da bir takım dosyalar, soruşturmalar yürütüldü.

Diğerleri ise toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme ve Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama iddiasıyla başlatılmıştır.”

“ADALET NÖBETİNİ BİTİRMEYE YÖNELİK DOSYALAR”

“Şenyaşar üzerindeki yargı baskısı devam etmektedir. Bize bu dosyaların adalet nöbetini bitirmeye yönelik açıldığını görüyoruz.

Fakat mahkemeler tüm süreci tek dosyada yürütmeleri gerektiğinin gerçekliğinden uzaktırlar.

Adaletin sağlanacağı inancından uzak bir sürecin içinde olduğumuzu görmek, adaletin tesisi için mücadeleden vazgeçeceğimiz anlamını taşımamaktadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx