Emekli olduktan sonra çalışınca emekli maaşı düşer mi?

Türkiye’de Emekli Olanlar, Çalışmaya Devam Ediyor: İşte Detaylar

Türkiye’de emekli olan ancak emekli aylığı ile geçinemeyen 2 milyondan fazla kişi, çalışmaya devam ediyor. Emekliler, hem hak kaybı yaşamamak hem de geçimlerini sağlamak için çeşitli formüller arıyorlar.

Geçtiğimiz yıl 2024 ile 2025 yılı arasında yaşanan yüzde 30-31’lik farktan etkilenmemek için binlerce kişi emekli olurken, birçoğu emekli olduktan sonra dahi çalışmaya devam etti. Ancak yeni sorular da beraberinde getirmeye başladı. Çalışarak emekli olanlar, emekli aylıklarının düşüp düşmeyeceği konusunda endişeli.

Ahmet Kıvanç, konunun uzmanlarından biri olarak, emekli aylıkları ile ilgili detayları Habertürk’te paylaştı. Bir okurunun emeklilik süreciyle ilgili sorusunu yanıtlarken, “15 Ocak 2025’ten önce emekli olup tekrar çalışmaya başlayan bir kişi, aylıkta düşüş yaşamadan 9.500 TL ek gelire sahip olabilir” dedi. Ayrıca, emekli aylıklarının 2025 yılındaki düşüşünden etkilenmemek için erken başvurunun önemine dikkat çekti.

Geç Emeklilik Durumunda Yaşanabilecek Kayıplar

Başka bir okurunun, sigorta giriş tarihinden sonra emekli olması durumunda aylık miktarının düşüp düşmeyeceği sorusuna Kıvanç, net bir yanıt veremeyeceğini belirtti. Ancak hükümetin enflasyon ve büyüme hedeflerine göre, beş yıl çalıştıktan sonra 2024 yılındaki aylık seviyesine ulaşmanın mümkün olabileceğini söyledi. Eğer 2026 yılında emekli olunursa, yaşanacak kaybın bir kısmının telafi edilebileceğini belirtti. Ayrıca, emekli aylığı bağlatmayıp çalışmaya devam etmenin de maliyeti olduğunu vurgulayarak, “Emekli aylığını alarak çalışmaya devam etmek daha avantajlı olabilir” dedi.

Pirim Günü Eksik Olanların Durumu

1988 yılında sigorta girişi yapmış ancak prim günü eksik olan bir kişinin emeklilik sürecini değerlendiren Kıvanç, “Prim gününüz 3600’den fazla ise 58 yaşında emekli olabilirsiniz. Ya da 5225 veya 5300 prim gününü tamamlayarak normal emeklilik hakkı elde edebilirsiniz” açıklamasında bulundu. Eksik günlerin doğum borçlanması veya isteğe bağlı sigorta primi ile tamamlanabileceğini belirtti.

Related Posts

Hazır giyimde 145 bin kişi işinden oldu

Son iki yıldır ihracat ve istihdamda büyük kan kaybeden tekstil ve hazır giyim sektöründe 145 bin kişi işinden oldu.

Trump vergiyi onayladı, belgeleri paylaştı! 1 Ağustos’ta başlıyor

Küresel ticaret düzeni bir kez daha ABD’nin korumacı politikalarının etkisi altına giriyor. Başkan Donald Trump, Avrupa Birliği ve Meksika’dan ithal edilen mallara yönelik yeni vergi kararını kamuoyuna duyurdu. Açıklama, Trump’ın sahibi olduğu sosyal …

Bunun da suçlusu Trump! Kahvenin de tadı kaçıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Brezilya’dan ithal edilen kahveye yüzde 50 gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından kahve fiyatlarında hızlı bir artış yaşandı. New York’ta işlem gören Arabica türü kahve fiyatları bir günde %3,5 oranında …

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Passolig’le maçlara gidecekler dikkat! Yeni karar açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 2025-2026 sezonuyla birlikte Passolig uygulamasında artık çipli sisteme geçildiğini ifade tti. Taraftarların Süper Lig ile 1. Lig maçlarına çipli T.C. kimlik kartlarıyla giriş yapabileceğini duyurdu. ELEKTRONİK BİLET …