Dünya için tehdit mi? Bilim İnsanları, “şehirleri yok edebilir” uyarısıyla yeni bir asteroiti takibe aldı

Bilim insanları, Dünya’nın yeni bir asteroit tehdidi altında olduğunu keşfetti.

NASA tarafından takibe alınan 2024 YR4 adındaki uzay kayasının, önümüzdeki on yıl içinde Dünya’ya çarpma olasılığı %1,2 olarak hesaplandı.

Asteroitin özellikle büyük şehirleri hedef alması durumunda ciddi yıkımlara neden olabileceği uyarısında bulunuldu.

Geçen yıl keşfedilen 2024 YR4, 1908’de Sibirya’ya düşen ve büyük bir patlamaya neden olan Tunguska asteroitiyle benzer boyutta. Bilim insanları, bu tür bir çarpışmanın büyük bir krater oluşturabileceğini ve etkilenen bölgedeki toplulukları yok edebileceğini belirtiyor.

NASA LİSTESİNDE ZİRVEYE YERLEŞTİ

2024 YR4, NASA’nın gezegenimize çarpma riski taşıyan en tehlikeli asteroidleri sıraladığı Sentry listesinde birinci sırada yer aldı. Asteroitin mevcut yörünge hesaplamalarına göre Dünya’ya 100 bin kilometre yaklaşacağı tahmin edilse de, doğrudan çarpma olasılığının %1 ila %1,2 arasında değişebileceği belirtiliyor.

“ERKEN ENDİŞELENMEYE GEREK YOK”

Asteroit avcısı David Rankin, “Halkın şu anda panik yapmasına gerek yok” diyerek çarpışma tehlikesinin halen çok düşük olduğunu vurguladı. Rankin, uzay kayasının muhtemelen Dünya’ya çarpmadan geçeceğini ve en yüksek çarpışma riskinin Güney Amerika’dan Sahra Altı Afrika’ya uzanan bir bölgede olduğunu belirtti.

RİSKLER VE BELİRSİZLİKLER

Gökbilimciler, 2028’de asteroitin Dünya’ya 8 milyon kilometre yaklaşması durumunda radar gözlemleri yaparak büyüklüğünü ve bileşimini daha iyi anlayabileceklerini belirtiyor. Çünkü bir asteroitin çarpma etkisi, büyüklüğünün yanı sıra bileşimine de bağlıdır.

Taş yapıdayken atmosfere girerken parçalanarak hava patlamasına yol açabilir. Demir içeriyorsa atmosferi aşarak doğrudan çarpabilir ve büyük bir krater oluşturabilir.

Bilim insanları, 2032’ye kadar 2024 YR4 hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışacaklarını ve olası bir çarpışma durumuna karşı hazırlıklı olacaklarını belirtiyor.

Related Posts

Teams’tan sonra Microsoft’A Outlook şoku

Microsoft, 10 Temmuz sabahı kullanıcıların Teams platformuna erişim sağlayamamasıyla başlayan krizin ardından bir başka sorunla daha karşılaştı. İlk etapta kısa sürede çözülen Teams kesintisinin ardından, Outlook kullanıcıları dünya genelinde hem web …

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Bir Çinli daha Türkiye’ye geliyor: Hiç görmedikleri araba için 3 bin 500 kişi sipariş verdi

Çinli otomotiv markası Forthing, Türkiye pazarına giriş yaptı. Henüz yollara çıkmadan 3 bini aşkın sipariş aldı; ilk teslimatların ağustos sonunda yapılması bekleniyor.

Moda dünyasında yapay zeka devrimi! Yapay zekanın dijital imzası

Moda dünyası, üretken yapay zeka (AI) ile tarihinin en büyük dönüşümlerinden birini yaşıyor. Tasarım süreçlerinden tedarik zincirine, müşteri deneyiminden pazarlama stratejilerine kadar her alanda yapay zeka, sektörü yeniden şekillendirdi. Bilimsel …

Güneş enerjisi tehlikede mi? İşin uzmanları anlattı

İspanya’nın Endülüs bölgesinde yapılan son çalışmalar, toz taşınımının enerji üretimini yüzde 80’e varan oranlarda düşürebileceğini gösterdi. Peki, bu soruna karşı neler yapılabilir? İşte tüm detaylar… ENERJİ KAYIPLARI MİLYARLARI BULUYOR İspanya …

Cep telefonunuzda bu 5 belirtiden biri bile varsa dikkat! Verileriniz çalınıyor olabilir

Cep telefonları artık günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Ancak bu konforun ardında, fark edilmesi zor ama tehlikesi büyük bir tehdit gizleniyor: siber casus yazılımlar. Eğer cihazınızda alışılmadık davranışlar fark ediyorsanız, hedef alınmış olabilirsiniz. İşte telefonunuzda dikkatle izlemeniz gereken 5 kritik uyarı işareti…