Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre; sağlık risklerine dikkat çekmek amacıyla başlatılan ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası devam ediyor.

Kampanyanın altıncı haftasında, 14-20 Haziran 2025 tarihleri arasında, rekor düzeyde katılım yaşandı. Toplam 1 milyon 252 bin 861 kişinin boy ve kilo ölçümleri yapıldı, bunlardan 590 bin 732’si erkek, 662 bin 129’u kadındı.

Yapılan ölçümlerde, katılımcıların %6,1’inin zayıf, %33’ünün normal, %35,2’sinin fazla kilolu ve %25,7’sinin obez olduğu tespit edildi.

Altı haftalık süreçte ise Türkiye genelinde toplam 4 milyon 923 bin 302 kişinin ölçümleri gerçekleştirildi, bunlardan %47,1’i erkek, %52,9’u kadındı.

Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişi vücut kitle indeksi normal kilo aralığının üzerinde çıktı.

Yapılan ölçümler sonucunda, yaklaşık %6’sının zayıf, %33’ünün normal, %35’inin fazla kilolu ve %26’sının obez olduğu belirlendi.

762 BİN 451 KİŞİ SAĞLIK KURULUŞLARINA YÖNLENDİRİLDİ

Kampanyanın altıncı haftasında, vücut kitle indeksi normal kilo aralığının üzerinde çıkan 403 bin 500’ü kadın, 358 bin 951’i erkek olan toplam 762 bin 451 kişi, bilgilendirildikten ve tercihlerine göre ücretsiz beslenme ve fiziksel aktivite danışmanlığı hizmeti almak için sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.

ERKEKLERDE FAZLA KİLOLULUK, KADINLARDA OBEZİTE ORANI DAHA FAZLA

Kampanyanın altı haftasında elde edilen verilere göre, erkeklerde fazla kiloluluk oranının %40,3, kadınlarda ise %30,7 olduğu ve kadınlardaki obezite oranının %30,7 ile erkeklerdeki %21,9’a kıyasla daha yüksek olduğu görüldü.

Related Posts

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Uzmanlar uyardı: Çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor!

Çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığına karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Samet Özer, özellikle 5 yaş altı çocukların risk altında olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri ve bulaşma yollarına karşı aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.