Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda Türkiye ekonomisi için büyüme tahmini

EBRD Türkiye Ekonomik Büyüme Tahminlerini Açıkladı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8, gelecek yıl ise yüzde 3,5 büyüyeceğini öngördü.

EBRD, bugün başlayan Yıllık Toplantıları kapsamında faaliyet gösterdiği ülkeleri kapsayan Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı.

Buna göre, Banka, bölgesel ekonomik büyüme tahminini Şubat 2025’teki öngörüsüne göre yüzde 0,2 düşürerek yüzde 3’e revize etti. Söz konusu değişiklikte, küresel ekonomik ve ticaret belirsizlikleri, zayıf dış talep ve gümrük tarifelerindeki artışların ülke ekonomilerinde yaratabileceği dolaylı etkiler belirleyici oldu.

EBRD, faaliyet gösterdiği ülkelerdeki ekonomik büyümenin 2026’da ise yüzde 3,4 seviyesine yükseleceğini tahmin etti.

Banka, Türkiye ekonomisine yönelik büyüme öngörüsünü de yüzde 0,2 aşağı yönlü revize ederek yüzde 2,8’e çekti.

Türkiye’de daha sıkı para politikasının iç talepte baskı oluşturabileceği ve küresel ticaret politikalarından kaynaklanan belirsizliğin dış talebi zayıflatabileceğine yönelik beklentiler, ülke ekonomisine ilişkin büyüme tahmininde etkili oldu.

EBRD Türkiye ekonomisinin dış pozisyonundaki iyileşmeye dikkati çekerken, ekonomik büyümenin 2026’da yüzde 3,5 seviyesine döneceğini öngördü.

EBRD Bölgesel Başekonomisti Rafik Selim, Türkiye ekonomisinde büyüme ve enflasyon öngörülerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, şubattaki son tahminlerine kıyasla, enflasyondaki düşüş patikasının biraz daha yavaş ve uzun olmasını beklediklerini belirtti.

Türk lirasında son dönemde yaşanan değer kaybı nedeniyle fiyatlar üzerinde geçişkenlik etkisi olabileceğini söyleyen Selim, “Ekonomi yönetiminin dezenflasyon patikasını sürdürme kararlılığına olan güvenimizi koruyoruz ve 22 Mayıs’ta açıklanacak bir sonraki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon raporunu bekliyoruz.” dedi.

Selim, Türkiye’de para politikasının daha yüksek politika faizi ve sıkı makro ihtiyati tedbirler yoluyla daha uzun süre sıkı kalmasını öngördüklerini belirterek, şunları kaydetti:

“TCMB’nin sıkı parasal duruşu sürdürme ve politika araçlarını çeşitlendirme yönündeki kararlılığını memnuniyetle karşılıyoruz. Son haftalarda kredi büyümesini yönetmek, Türk lirasını desteklemek ve rezervleri yeniden inşa etmek için makro ihtiyati politikaların uygulandığını gördük. Para Politikası Kurulu’nun bir sonraki toplantısının yapılacağı 19 Haziran’a daha beş hafta var ve bu noktada (faize ilişkin) alınacak karar önümüzdeki birkaç hafta içinde yaşanacak gelişmelere bağlı olacaktır.”

EBRD’nin Türkiye’de 22 milyar avronun üzerinde yatırımı bulunuyor.

(AA)

Related Posts

İTO Başkanından korkutan petrol tahmini

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail’in İran’a yönelik saldırısıyla başlayan çatışma ortamının bölgedeki lojistik faaliyetler üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Avdagiç, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, İran ve …

Küresel piyasalarda Fed izlendi: Şimdi gözler TCMB’de

Fed faizi sabit tuttu, indirim sinyali vermedi. Piyasalar yön ararken yurt içinde gözler Merkez Bankası’nın faiz kararına çevrildi.

Spor tarihinin en büyük satışı

NBA’in en popüler takımlarından Los Angeles Lakers, 46 yıl sonra el değiştiriyor. 1979 yılında 67,5 milyon dolara LA Lakers’ı satın alan Buss ailesi, spor tarihine geçecek anlaşma ile 10 milyar dolar karşılığında LA Lakers’ı Dodgers’ın sahibi Mark Walter’a satmayı kabul etti.

Son dakika… Fed faiz kararını açıkladı – 18 Haziran 2025

Son dakika haberi… ABD Merkez Bankası Fed, politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 4,25-4,50 aralığında sabit tuttu. Fed2in kararı sonrası piyasalarda neler yaşandı? altın ve dolarda son durum ne? İşte detaylar…

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı: 185 milyar doları aştı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı krediler nisan ayında 13,9 milyar dolar daha artarak 185,9 milyar dolar oldu.

Akaryakıt fiyatlarında tablo değişti: Zam geldi!

Brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik, döviz kuru dalgalanmaları ve vergi artışları, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Son olarak motorin litre fiyatına 1 lira 75 kuruşluk bir zam yapıldı. Peki, 17 Haziran 2025 itibarıyla akaryakıt fiyatları ne durumda?