Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu İle Otomobil ÖTV Oranlarında Değişiklik!
20 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, otomobillerde uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarında köklü değişikliklerin önünü açtı. Yeni düzenleme ile Cumhurbaşkanına, taşıtların teknik özelliklerine göre farklı ÖTV oranları belirleme yetkisi verildi.
Resmî Gazete’de Yayınlanan Karar
Yasalaşan düzenlemenin ardından, aynı gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla birlikte ÖTV oranlarında ciddi artışlar yapıldı. Karar, 21 Temmuz tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Hem içten yanmalı hem de elektrikli araçların ÖTV oranları yeniden düzenlendi.
TOGG’UN Fiyatındaki Değişiklik
Elektrikli araçlara uygulanan en düşük ÖTV oranı %10’dan %25’e çıkarıldı. Bu artış, yerli üretim elektrikli otomobil Togg’un fiyatına da yansıdı. Togg artık daha yüksek fiyatla satışa sunulacak. Ayrıca, otomobillerin matrahına göre yeni ÖTV dilimleri ve motor silindir hacmine bağlı sınıflandırmalar da yeniden belirlendi.
İçten Yanmalı Araçlarda Yeni ÖTV Oranları
İçten yanmalı motorlu araçlarda ÖTV oranı en düşük %70 olarak güncellenirken, en yüksek dilim %220’ye kadar çıkarıldı. Pick-up tipi araçlarda ise ÖTV oranı %4’ten %50’ye yükseltildi.
Ozan Bingöl’den Açıklama
Vergi uzmanı Ozan Bingöl, gece yarısı Resmî Gazete’de yayımlanan kararın ardından yaptığı açıklamada, “Kanun aynı gece yürürlüğe girdi ve Cumhurbaşkanlığı kararıyla yetki kullanıldı” dedi.
Bingöl, yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:
- “Gece resmî gazetede hem kanun yayımlandı hem de kanundan alınan yetki aynı gece kullanıldı;”
- “Pick-uplarda %4 olan ÖTV %50’ye yükseltildi.”
- “Otomobillerde en düşük ÖTV %45’ten %70’e yükseltildi. En yüksek ÖTV ise %220 olarak devam ediyor.”
- “Elektrikli otomobillerde en düşük ÖTV %10’dan %25’e yükseltildi.”
- “Ayrıca otomobillerde matraha göre yeni dilimler ve motor silindir hacmi belirlendi.”
Bingöl, ilk baskısı 2019 yılında yayımlanan “Vergi Sistemini Anlama Kılavuzu” kitabında yer verdiği “Tekerlekli Vergi Dairesi” kavramını hatırlatarak, “Artık bu tekerlekler çok daha hızlı dönüyor” değerlendirmesinde bulundu.