Aradan 51 yıl geçti: Kıbrıs’ta 947 kişi hala kayıp listesinde

Kıbrıs’taki Kayıp Şahıslar Meselesi ve Unutulmaz Acılar

1963 yılında EOKA’nın Türklere yönelik katliamlarıyla başlayan ve 1974’teki Yunan Albaylar Cuntasının Makarios darbesine kadar uzanan kanlı sürecin kurbanları, kimileri kör bir kuyuda, kimileri ormanda ve kimileri bir binanın temelinde iş makineleriyle çukurlara gömülerek yaşamlarını yitirdi.

Kıbrıs’taki kayıplar meselesi, iki toplum arasındaki siyasi sorunun en hassas noktasıdır ve iki toplumun bir araya gelerek çalıştıkları tek konudur. Bu kayıpların kökeni, 1960’ta Türk-Rum eşitliği üzerine kurulu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, 3 yıl sonra Rumların silahlı girişimiyle çöküşüne dayanmaktadır.

Rumların Ada’yı Yunanistan’a bağlamayı öngören “Enosis” hedefi ve Türkleri topluca ortadan kaldırmayı hedefleyen “Akritas planı”, 1963’te Türk sivillere yönelik Kanlı Noel saldırılarını başlattı. 1963’ten 1974 Barış harekatına kadar geçen 11 yılda, çok sayıda Türk tek tek veya gruplar halinde öldürüldü ancak cenazeleri bir türlü bulunamadı.

Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’te adaya müdahale ederek başlattığı Barış Harekatı sonucunda Ada, bugünkü iki devletli sınırlara ayrıldı. Ancak Barış Harekatının son aşamalarında, Ada’yı Yunanistan’a bağlamak isteyen Rum terör örgütü EOKA-B, toplu katliamlar gerçekleştirerek intikam almaya çalıştı.

Bu acı olaylarda 492 Türk şehit oldu ve kayıplar listesine geçti. KKTC’deki Muratağa, Sandallar ve Atlılar köyleri katliamda önemli roller üstlendi. İki toplumlu Kayıp Şahıslar Komitesi, görgü tanıklarının ifadeleri ve edinilen bilgiler doğrultusunda adada geniş çaplı kazılar yaparak kayıpları bulma çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.

Bugüne kadar yapılan çalışmalarda bin 55 kişi bulundu ve kimlik tespiti yapılarak ailelerine teslim edildi ancak hala Türk ve Rum toplam 947 kişi kayıplar listesinde yer almaktadır. Bu acı dolu süreç, insanlık dışı bir suç olarak BM tarafından da tanınmış ve kınanmıştır.

Related Posts

Sema Silkin Ün’den Maden Yasasına Sert Tepki

Gelecek Partisi’nden Sema Silkin Ün, maden yasası teklifini doğayı tehdit eden bir sistem olarak eleştirdi.

YTÜ Öğrencisi Dron Projesiyle Birinci Oldu

Meryem Koç, Portekiz’deki yarışmada SLAM destekli dronuyla birincilik kazandı.

MHP’li belediye ‘Şehitler Caddesi’nin adını değiştirdi

MHP’li Bolvadin Belediye Başkanı Derviş Aynacı, ilçe merkezinde bulunan Şehitler Caddesinin ismini 15 Temmuz Şehitler Caddesi olarak değiştirdi. İlçede yaşayan yurttaşlar, “Şehitler arasında ayrımcılık yapılıyor” diyerek duruma tepki gösterdi. Şehit babası Mustafa Kocatürk ise, “İlçemizde ne 15 Temmuz gazisi ne de şehidi var. Ama 25 terör şehidimiz var. Caddenin ismini sadece 15 Temmuz Şehitler Caddesi olarak değiştirmek, şehitlerimizin hatırasına saygısızlıktır” dedi.

Türkiye, Arjantin’e Yenildi

A Milli Erkek Voleybol Takımı, Milletler Ligi’nde Arjantin’e 3-2 kaybetti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan ‘süreç’ açıklaması: ‘Bütün silahları susturuyoruz’

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “50 küsür yıldır içimize soktukları bu terör belasını tamamen bir kenara bırakıyor ve inşallah 86 milyon olarak iç kalemizi tahkim etmek üzere bütün silahları susturuyor ve birliğin, beraberliğin istikametinde yolumuza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Havai fişekler erken patladı: 4’ü ağır 19 yaralı

Almanya’da bir fuarda havai fişekler erken patladı, 4’ü ağır 19 kişi yaralandı.