Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Çocuk Obezitesiyle Mücadelede Örnek Bir Başarı Hikayesi: Mahmut Baloğlu Kilolarından Kurtuldu

Ülkemizde obezite sorunu her geçen gün artarken, Ankara’da yaşayan lise öğrencisi Mahmut Baloğlu, sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım attı. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’ne 6 ay önce başvuran Baloğlu, çocukluğundan itibaren kilo problemi yaşadığını belirtiyor. Fast food tarzı ve abur cubur içeren paketli yiyeceklerle beslenen Baloğlu, hareketsiz yaşamının da etkisiyle zamanla kilo almaya başladı. Ancak kararlı bir şekilde hayatına yön veren Baloğlu, 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düşmeyi başardı.

Mahmut Baloğlu’nun verdiği röportajda, yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşamın kilo alımına yol açtığını ifade ediyor. Ailesinin de desteğiyle sağlıklı beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya başlayan Baloğlu, kilo vermeye başladıkça hayat kalitesinin arttığını vurguluyor. Kendi yaşadığı deneyimi paylaşarak obeziteyle mücadele eden yaşıtlarına da ilham olmayı hedefleyen Baloğlu, ideal kilosuna ulaşmak için kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor.

‘Hareketsiz Yaşam ve Obezite İlişkisi’

Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Boyraz ise obezite konusunda dikkat çeken açıklamalarda bulunuyor. Gelişmekte olan ve bazı gelişmiş ülkelerde obezitenin artmasında paketli yiyeceklere kolay ulaşım ve hareketsiz yaşamın payının büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Boyraz, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin obeziteyle mücadelede önemli olduğunu vurguluyor. Özellikle çocuklarda obeziteye yol açan gereksiz kalori alımı ve hareketsiz yaşamın önüne geçilmesi gerektiğini söylüyor.

‘Sağlıklı Beslenme ve Spor Ön Planda Olmalı’

Prof. Dr. Boyraz, obezitenin genellikle dışarıdan gereksiz kalori alımıyla başladığını belirtiyor. Ailelerin rolünün büyük olduğunu söyleyen Boyraz, çocukları sağlıklı beslenmeye teşvik etmenin ve düzenli olarak spor yapmalarını sağlamanın önemli olduğunu dile getiriyor. Özellikle abur cubur, şekerli yiyecekler ve paketli gıdalardan kaçınılması gerektiğini vurguluyor. Çocukların hareketli bir yaşam sürmelerini teşvik etmenin obeziteyle savaşta önemli bir adım olduğunu belirtiyor.

‘Çocukluk Obezitesi ve Sağlık Riskleri’

Çocuklarda obezitenin ileriki yaşlarda birçok sağlık sorununa yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Boyraz, obezitenin önlenmesinin önemine değiniyor. Ailelerin çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırmaları gerektiğini söyleyen Boyraz, hareketsiz yaşamın obeziteyi tetiklediğini vurguluyor. Beslenme alışkanlıklarının yanı sıra düzenli egzersizin obezitenin önlenmesinde önemli bir rol oynadığını ifade ediyor.

Related Posts

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Uzmanlar uyardı: Çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor!

Çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığına karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Samet Özer, özellikle 5 yaş altı çocukların risk altında olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri ve bulaşma yollarına karşı aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Konuşulmayan yan etkiler: Uyumak uğruna ne kaybediyoruz?

Uyku ilaçları ya da bitkisel destekler kullanan pek çok kişi kusma, halsizlik, saç dökülmesi gibi yan etkileri yaşasa da bunları paylaşmıyor. İlacın etkisi geçince kilolar geri geliyor, uyku tekrar bozuluyor. Sosyal medyada anlatılanlar çoğu zaman eksik, hatta yanıltıcı.