Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Atina’da Miçotakis ile görüştü

Mısır Cumhurbaşkanı Yunanistan Ziyaretinde Türkiye ile Stratejik İşbirliği Anlaşması İmzaladı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Yunanistan’ın başkenti Atina’da gerçekleşen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’na katılarak, Türkiye ile “Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi”ni imzaladı.

Gerçekleşen toplantıda, Sisi öncelikle Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantinos Tasulas ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüştü.

Sisi, Türkiye ve Yunanistan arasındaki işbirliğinin siyaset, tarım, eğitim ve daha pek çok alanda artırılabileceğine inanarak, “İki ülke arasındaki işbirliği bölgenin istikrarını önemli derecede etkilemektedir. Bölge genelindeki sorunların çözümü için çaba gösteriyoruz. Özellikle Gazze meselesi üzerinde duruyoruz, ateşkes ve esirlerin dönüşü için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, Sisi göç sorununa da değinerek, “Filistinliler ülkelerini terk etmemeli, orada kalmalı. Hiç kimse onları zorla göçe zorlamamalı. Biz onların orada kalmasını destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Tasulas, Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ilk kez yapıldığına dikkat çekerek, ikili ilişkiler için “dostluk ve işbirliği” açıklaması yaptı.

Miçotakis-Sisi Görüşmesi

İki lider arasındaki görüşmeyi Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı takip etti.

Toplantının ardından Miçotakis ve Tasulas, ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Miçotakis, bugün imzalanan Türkiye ve Yunanistan arasındaki “Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi”ni duyurdu.

Miçotakis, bu bildirgenin iki ülke ilişkilerini daha da güçlendirmeyi amaçladığını belirterek, enerji, deniz taşımacılığı, eğitim, kültür ve ticaret gibi alanlarda işbirliğinin artabileceğini vurguladı.

Ayrıca, Miçotakis, Atina ve Kahire’nin ortak kaygılara sahip olduğunu ve aynı hedeflere odaklandığını dile getirdi.

Gazze meselesinin de ele alındığı görüşmelerde, sivillere yardımın sağlanması ve düşmanca tutumların sona erdirilmesi gerektiği vurgulandı.

Enerji Alanında İşbirliği

Miçotakis, görüşmeler sırasında Suriye ve Libya gibi bölgesel konuların yanı sıra göç, Kızıldeniz’de seyir güvenliği ve enerji gibi konuların ele alındığını belirterek, Mısır ve Yunanistan arasında planlanan deniz altı elektrik hattı projesi (GREGY) hakkında şunları söyledi:

“GREGY projesi, Yunanistan ve Avrupa’ya uygun maliyetli enerji sağlama imkanı sunacaktır. Siz (Mısır) güneş ve rüzgar enerjisi üretiminde rekabetçi bir konumdasınız ve bu enerjiyi Avrupa’ya ihraç edebilirsiniz.”

Enerji sektöründe hidrokarbon alanında ortak projeler yapılabileceğini savunan Miçotakis, Girit açıklarında hidrokarbon aramaya yönelik beklentilere değindi.

Ortak Bildirge ve İşbirliği Alanları

Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Stratejik İşbirliği Ortak Bildirgesi, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Bildirge, siyasi diyalogun artırılmasını, ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesini, ulaşım, tarım, enerji güvenliği, iklim değişikliği, güvenlik, savunma, kültür, deniz taşımacılığı, göç ve turizm gibi alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesi amaçlanıyor. (AA)

Related Posts

Kilitli kapıların ardındaki inanılmaz detaylar | O yemekler neden yasak? ‘Tatsız tuzsuz makarnalar, su gibi soslar…’

Dünyanın dört bir yanındaki Katolik kiliselerini temsil eden kardinaller, yeni papayı belirlemek için Vatikan’da toplandı. Kardinaller bu iş için inşa edilmiş özel bir misafirhanede kalıyor. Su içtikleri bardaktan attıkları çöpe kadar kontrol edilen kardinallerin bazı yemekleri yemeleri bile yasak. Peki bunun sebebi ne?

Türkiye ile Irak arasında 11 anlaşma imzalandı

Türkiye ile Irak arasında, göç, eğitim, uyuşturucuyla mücadele, afet ve acil durum yönetimi, bilgi ve iletişim teknolojileri, savunma sanayisi, yükseköğretı̇m, metroloji ve hukuk alanında anlaşmalar imzalandı.

Bacadan beyaz duman çıktı: Vatikan yeni papasını seçti

Katolik Kilisesi’nin yeni papasını seçmek için dün akşam başlayan oylamalarda, Sistine Şapeli’nin bacasından dördüncü tur sonunda beyaz duman yükseldi. Yeni papanın kim olduğu birazdan duyurulacak.

Vatikan’da bacadan beyaz duman çıktı: Papa seçildi

Vatikan’da yapılan konklav sonucunda yeni papa seçildi. Seçimin tamamlandığını simgeleyen beyaz duman Sistina Şapeli’nin bacasından yükseldi. Yeni papanın kimliği kısa süre içinde Aziz Petrus Meydanı’nda yapılacak geleneksel balkon konuşmasıyla tüm dünyaya duyurulacak.

İasos Antik Kenti’ndeki liman projesi ÇED olumlu raporu iptal edildi

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İasos Antik kenti’nde yapılması planlanan İasos Yat limanı ve Çekek Yeri projesinin ÇED Olumlu Raporunu mahkeme tarafından iptal edilmesi sevinçle karşılandı.

Barış dönemi sona erdi: Dünya savaşı geldi çattı

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerilim ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, Üçüncü Dünya Savaşı riskini kritik seviyeye taşıyor. Uluslararası sistemin, bu tehdidi önleyecek mekanizmalardan yoksun olduğu görülüyor. İkinci Dünya Savaşı öncesindeki olayların benzerlerinin yaşandığı bugün de net bir şekilde gözlemlenebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir