Sabahları yorgun uyanıyorsanız vücudunuz alarm veriyor olabilir

Uyku Apnesi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku apnesinin gece nefes durmasıyla başlayan bir hastalık olduğunu belirtti. Bu durum genellikle horlama, gece nefesin durması veya sabah uyanıldığında uykusuzlukla kendini gösterir. Hasta, genellikle horlama ve nefes durmasının farkına varamaz ve bu durumu sadece yanında biri varsa veya akıllı saat kullanıyorsa anlayabilir.

Prof. Dr. Akkoyunlu, uyku apnesi sendromunun ciddi sonuçları olduğuna dikkat çekerek, hastaların genellikle dinlenemediğini, uykusuz uyandıklarını, savunma sisteminin zayıfladığını ve enfeksiyona açık hale geldiklerini belirtti. Ayrıca, tansiyon, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, hormonal bozulma, erken yaşlanma, unutkanlık gibi sağlık sorunlarının da ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Uyku apnesinin genç erişkinlerde erken ölümlerin ve hastalıkların ana belirtisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akkoyunlu, hastalığın genellikle 35 yaş üzerindeki erkeklerde daha sık görüldüğünü ifade etti. Kilolu, boyun yapısı kısa ve kalın olan kişilerde ise daha yoğun olabileceğini belirtti.

Uyku apnesi, kalp hastalıklarının tetiklenmesine neden olabileceğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ekrem Güler, hastalarda ciddi ritim bozukluklarına yol açabileceğini ve genellikle uyku apnesinin temel neden olduğunu belirtti. Hipertansiyon, kalp yetmezliği, damar hastalıkları ve diyabet gibi rahatsızlıkların da uyku kalitesinden olumsuz etkilenebileceğini aktardı.

Uyku bozukluklarının yaşlı bireylerde sıkça görüldüğünü ifade eden Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sevgi Aras, uyku kalitesinin genel sağlık üzerinde büyük etkisi olduğunu belirtti. Hangi hastalık incelenirse incelensin, uyku bozukluğunun genellikle temel sorunlardan biri olduğunu vurguladı.

Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Özel ise alt ve üst çenenin uyku kalitesini etkilediğini ve uyku apnesine neden olabileceğini dile getirdi. Çenedeki bozuklukların düzeltilerek sağlıklı uyku sağlanabileceğini belirtti.

Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Doç. Dr. Gülsüm Sayın Özel, uyku apnesi ve horlama vakalarında ağız yapısının önemli olduğunu vurgulayarak, özel aparatlarla nefes alımını rahatlatarak horlamanın azaltılabileceğini söyledi.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Lütfü Şeneldir, hastaların genellikle uyku sorunlarının farkında olmadığını ve uyku apnesi şüphesiyle gelen hastaların burun iç yapısının incelendiğini belirtti.

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Özge Arıcı Düz, sağlıklı uykunun nörolojik işlevler üzerinde büyük etkisi olduğunu vurgulayarak, uyku bozukluklarının depresyon, hafıza sorunları ve öğrenme güçlüğü gibi konularda etkili olduğunu belirtti.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman, uyku bozukluklarının yaşam tarzı, ilaç kullanımı ve beslenme alışkanlıklarını etkilediğini ifade ederek, depresyon dönemlerinde uyku düzeninde bozukluklar yaşandığını belirtti.

Related Posts

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Uzmanlar uyardı: Çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor!

Çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığına karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Samet Özer, özellikle 5 yaş altı çocukların risk altında olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri ve bulaşma yollarına karşı aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.