Güne bir fincan kahveyle başlamak sağlıklı mıdır?

Güne Bir Fincan Kahveyle Başlamak Sağlıklı mıdır?

İstanbul (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce) Tıbbi Biyokimya Bölümünden Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, kahvenin sağlık üzerindeki etkilerini ve sabah kahvesi alışkanlığının avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirdi.

Kahve, dünyanın en popüler içeceklerinden biri olup birçok kişinin güne bir fincan kahve ile başladığını belirten Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, “Kahvenin bazı sağlık yararları olduğu gösterilmiş olsa da güne bir fincan kahve ile başlamanın sağlıklı olup olmadığı konusunda devam eden bir tartışma var” dedi.

Kahvenin Faydaları:

Kahve, zihinsel uyanıklığı artırabilen ve bilişsel performansı iyileştirmeye yardımcı olabilen kafein içerdiğini belirten Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, “Kafein ayrıca metabolizmayı hızlandırır, enerji seviyelerini artırır ve atletik performansı iyileştirir. Ayrıca, kahve antioksidanlar bakımından zengindir ve iltihabı azaltabilir, hücre hasarına karşı koruyabilir. Kahvenin başka sağlık yararları olabileceğini gösteren çalışmalar da mevcuttur. Ancak, bu konudaki kanıtlar kesin olmadığı için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır” şeklinde konuştu.

Kahvenin Dezavantajları:

Kahvenin potansiyel sağlık yararları olsa da bazı dezavantajlarının da olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, “Kahveyle ilgili en büyük endişelerden biri kafein içeriğidir. Fazla miktarda kafein tüketmek sinirlilik, kaygı ve uykusuzluk gibi yan etkilere yol açabilir. Ayrıca, kafein kalp atış hızında ve kan basıncında geçici artışa neden olabilir ve bu durum kardiyovasküler sorunu olanlar için problem teşkil edebilir” dedi.

Hassas Midesi Olan Kişiler İçin Aç Karnına Kahve İçmek Sorun:

Kahvenin asitli bir içecek olmasının mide ekşimesi ve asit reflü gibi sindirim sorunlarına neden olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, “Hassas midesi olan kişiler için aç karnına kahve içmek özellikle sorunlu olabilir” ifadesinde bulundu.

“Güne bir fincan kahveyle başlamak sağlıklı mıdır?” sorusuna yanıt olarak Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin şunları söyledi, “Bu sorunun cevabı birkaç faktöre bağlıdır. Genel olarak, orta düzeyde kahve tüketimi (günde yaklaşık 3-5 fincan) çoğu insan için güvenlidir. Ancak hamileler, kardiyovasküler sorunu olanlar veya kafeine karşı hassasiyeti olanlar kahve tüketimlerine dikkat etmelidirler” dedi.

Kahveye Şeker veya Krema Eklemeyin!

Kahveye şeker veya krema ekleyerek fazladan kalori alınmasının ve kilo alımının önüne geçmek adına alternatifler denemek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Nilgün Tekkeşin, “Farklı içerikler deneyerek kahve alışkanlığınıza sağlık katmak mümkündür. Kahve, olumsuz etkileri olmadığı sürece birçok kişi için sağlıklı bir seçenektir. Ancak kafein ve asit içeriği gibi dezavantajları unutmamak önemlidir. Güne bir fincan kahveyle başlama kararı kişisel tercihlere ve sağlık durumuna bağlıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Uzmanlar uyardı: Çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor!

Çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığına karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Samet Özer, özellikle 5 yaş altı çocukların risk altında olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri ve bulaşma yollarına karşı aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak havalarda özellikle bilinçsiz gazlı içecek tüketmenin sağlığı tehlikeye attığını belirten Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, “Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etki yapar, bu da su kaybını artırır. Şeker oranı yüksek bu içecekler kan şekerinde dalgalanmalara da yol açabilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlar için bu içecekler risklidir” dedi.

Bakanlık açıkladı: 5 milyon kişinin yüzde 35’i fazla kilolu

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının altıncı haftası sonunda 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, yaklaşık yüzde 35’inin fazla kilolu ve yüzde 26’sının obez aralığında olduğunu açıkladı.

Oldukça zararsız görünen bu belirti karaciğerin aslında tehlikede olduğunu bağırıyor!

Son yıllarda dünya genelinde hem alkole bağlı hem de alkole bağlı olmayan karaciğer hastalıklarında dikkat çeken bir artış yaşanıyor. En yaygın ve çoğu kişinin göz ardı ettiği ilk uyarı ise: vücutta su tutulması.

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.