Bilime göre mükemmel haşlanmış yumurta nasıl pişirilir?

Yumurta kaynatmanın birden fazla yöntemi olsa da yeni yapılan araştırma mükemmel yolun keşfedildiğini iddia ediyor.İtalyan Ulusal Araştırma Konseyinin Polimer, Alaşım ve Biyomalzeme Enstitüsünde çalışan bir araştırma ekibi “mükemmel” bir pişirme yönteminin uzun bir yolunu bulmuş görünüyor.

İDEAL HAŞLANMIŞ YUMURTA İÇİN BİRAZ ZAMAN HARCAMAK GEREKİYOR

Herkes için değişmekle beraber kabul gören mükemmel haşlanmış yumurta formu; yumuşak ve katı bir beyazla eşleşmiş kadifemsi bir sarıdan oluşuyor.

Bu dengeyi sağlamak çoğu zaman mümkün olmayabiliyor, çünkü sarısı beyazından daha düşük bir sıcaklıkta pişiyor. Yumurtayı fazla haşlamak çok pişmiş bir yumurta sarısı elde etmeye neden olurken, düşük ve yavaş pişirmek az pişmiş beyazlara neden olabiliyor.

Yumurta sarısı 65 derece Celsius’ta pişmeye başlarken, yumurta akı 85 derece Celsius’ta katılaşmaya başlıyor.

Araştırmacılar ise yüzlerce yumurtayı farklı yöntemlerle ve sürelerde pişirdi ve bu bilmeceyi çözmek için matematiği kullandı. Bir denklem, ısının sıcak bir yüzey ile bir yumurta arasında nasıl hareket ettiğini ele aldı. Diğer yandan yumurtanın içeriğinin sıvıdan katıya ve arada jel benzeri bir duruma nasıl dönüştüğü ele alındı.

En nihayetinde yapılan yöntemler arasında yumurtaları istenen formda tutarak pişiren yönteme ulaşıldı. Yumurtalar kaynar suya iki dakika boyunca daldırıldıktan sonra, iki dakika daha diğer kaseye aktarıldı. Bu döngünün toplamda 32 dakika tekrarlanması gerekiyor. Ardından akan suyun altında soğutulup soyuluyor.

Periyodik pişirme olarak adlandırılan bu yeni yöntem, karmaşık aletler ya da bambaşka bir yöntemi içermiyor. Sadece iki su kasesi arasında mekik dokumayı gerektiriyor. Bu sayede akışkan ve krema kıvamında kalan yumurta sarısına katılaşmış bir beyaz eşlik ediyor.

Araştırmacılar, hazırlanan yumurtaların kimyasal yapısını test ettiler ve bunları sekiz kişilik bir tadım ekibine geleneksel haşlanmış yumurtaların yanında servis ettiler.

Çalışmanın yazarlarına göre periyodik pişirme yöntemi, yumurtanın besin içeriği bakımından en avantajlı pişirme yöntemi olarak öne çıktı. 

Çalışmanın yazararına göre:

“Bu noktada, insanların beslenmesinde çok daha yüksek bir etki olduğu görülüyor: İki aşamalı bir gıda ürününde mükemmel çeşitlilikteki bir dokuya ulaşmakla kalmadık, aynı zamanda bu aşamaların her ikisinde de daha yüksek bir besin içeriğini korumayı başararak yetersiz beslenme alışkanlıklarını desteklemede faydalı bir araç sağladık.”

Araştırma Communications Engineering dergisinde yayınlandı.

Minnesota Üniversitesinden gıda bilimci Joanne Slavin, bu yeni tekniğin, standart bir haşlanmış yumurtaya kıyasla mutfakta daha fazla zaman geçirmek anlamına gelebileceğini söylüyor.

Related Posts

Akıllı telefon sahiplerinin en kısa sürede değiştirmesi gereken 6 ayar

Samsung, 2024 ve öncesi amiral gemisi Galaxy modelleri için One UI 7’nin kararlı sürümünü yayınladı. Yenilenen arayüz; bölünmüş bildirim paneli, dikey uygulama çekmecesi ve kilit ekranı mini widget’ları gibi kullanıcı deneyimini derinlemesine kişiselleştiren yenilikler sunuyor. İşte güncelleme sonrası telefonunuzda mutlaka kontrol etmeniz gereken ayarlar…

Aybars Ali Akpınar, Türkiye Judo Şampiyonası’nda ikinci oldu

Bilecikli genç yetenek Aybars Ali Akpınar, Türkiye Judo Şampiyonası’nda ikinci oldu.

Chery, iCar isminden vazgeçiyor! Peki neden?

Çinli otomobil üreticisi Chery, Apple ile yaşanabilecek olası hukuki süreci engellemek için iCar markasında değişikliğe gidiyor. Şirket, Çin dışındaki pazarlarda artık bu ismi kullanmayacak. Apple’ın iCar ismi üzerindeki haklarının hala …

Casio, karbon fiber saat modelini tanıttı!

Casio, dayanıklılığıyla öne çıkan G-Shock serisine yeni bir model ekledi. MTG-B2000YBD-2A kod adıyla duyurulan saat; karbon fiber takviyeli yapısı, metal bileziği ve akıllı işlevleriyle dikkat çekiyor. Japonya’da yaklaşık 1.280 dolarlık fiyat …

İskoçya’da düşük frekanslı uğultunun gizemi nedir?

İskoçya’da Lewis Adası’nda duyulan 50 Hz uğultusu gündeme oturdu. Ada halkının uyku düzenini altüst eden bu gizemli sesin kaynağı, bir türlü bulunamıyor.

Bilim insanları “kara delik bombası” yaptıklarını açıkladı

Bilim insanları teorik olarak uzun süredir varlığı bilinen ancak şimdiye dek hiç gerçekleştirilmemiş bir konsepti hayata geçirdiklerini duyurdu: Kara delik bombası. Ancak endişeye gerek yok; bu “bomba” ne gerçek bir kara delik içeriyor ne de …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir