Bayraklı ve Bornova için deprem raporu; binaların yüzde 35’inin yıkılma ihtimali yüksek

İzmir’deki Depreme Dayanıksız Yapılar Tespit Edildi

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bengi Atak, 30 Ekim 2020 depreminde en fazla yıkımın yaşandığı Bornova ve Bayraklı ilçelerinde yapılan envanter çalışmaları sonucunda 60 bin yapının yüzde 35’inin ‘Depreme dayanıksız olma ihtimali yüksek’ olarak raporlandığını belirtti.

İzmir’de 117 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki yapı stokunun envanterini çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yapılan çalışmalar sonucunda Bornova ve Bayraklı ilçelerinde bulunan 60 bin yapının yüzde 35’inin depreme dayanıksız olduğu tespit edildi. İMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bengi Atak, İzmir’deki 950 bin 490 yapıdan yüzde 70’inin soru işareti taşıdığını ifade ederek, “İzmir’deki yapı stokunun büyük bir kısmı risk altında” dedi.

Olası Yıkımlar İçin İleri Analiz Çalışmaları Devam Ediyor

Atak, depremin yaşandığı tarihten bu yana yapılan envanter çalışmalarının Bornova ve Bayraklı ilçelerinde yoğunlaştığını belirterek, “2 ilçede bulunan 60 bin yapının yüzde 35’i, depreme dayanıksız olma ihtimali yüksek ve öncelikli olarak ileri analiz edilmesi gereken grupta yer alıyor. Bu yapılar arasında özellikle 2000 yılı öncesinde inşa edilen binalar daha fazla yer alıyor. Envanter çalışmaları, elimizdeki bütçeyle en fazla sayıdaki yapıyı korumayı hedefliyor” şeklinde konuştu.

Karşıyaka ve Konak gibi ilçelerde de envanter çalışmalarının başladığını belirten Atak, yapıların taşıyıcı sistemlerinde yapılacak değişikliklerin ciddi riskler oluşturabileceğini vurguladı. Atak, “İmar Barışı’ndan yararlanan yapıların kontrol edilmesi gerekiyor. Yapılacak basit eklentiler veya değişiklikler, binanın dayanıklılığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle yapıların düzenli olarak bakım ve onarımdan geçmesi önem taşıyor” dedi.

İzmir’in Depreme Hazırlıklı Olmaması Endişe Verici

Bengi Atak, İzmir’in depreme hazırlıklı olmadığını ve kentsel dönüşümün daha geniş kapsamda ele alınması gerektiğini belirterek, “Acil durum eylem planlarının hızla oluşturulması ve dezavantajlı kesimlerin de korunması önemli. İzmir’de yapılan envanter çalışmaları ve çalıştaylar umut verici ancak somut adımlar atılması gerekiyor. Şehrin afetlere karşı daha hazırlıklı olması için tüm kurumların iş birliği içinde olması şart” şeklinde konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İMO İzmir Şubesi ve diğer ilgili kurumlar, bölgedeki yapı stokunun risk analizlerini yaparak daha güvenli bir kent oluşturmayı hedefliyor. Herkesin deprem riskine karşı bilinçli olması ve yapılan çalışmalara destek olması gerekiyor.

Related Posts

Macron: Avrupa, ABD vergilerine misilleme önlemlerinin hazırlanmasını hızlandıracak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB’nin ABD tarafından uygulanan gümrük tarifelerine misilleme tedbirleri için hazırlıklarını hızlandıracağını bildirdi.

Son Dakika… MHP lideri Devlet Bahçeli’den Pervin Buldan’a teşekkür telefonu

Son Dakika Haberi… MHP lideri Devlet Bahçeli, terör örgütü PKK’nın silahları yakması üzerine DEM Parti heyetinde yer alan Pervin Buldan’ı arayarak teşekkür etti.

TIR ile çarpışan otomobil hurdaya döndü: 2 yaralı

Mersin’de otomobil ile TIR’ın çarpışması sonucu 2 kişi yaralandı.

“Belediyemizin bu katliamla ilgisi yoktur” diyen CHP’li Bilecik Belediye Başkanı Melek Subaşı’nın, katliam görüntülerini sildirdiği ortaya çıktı

Yaklaşık 2 yıl önce Bilecik’in Vezirhan ilçesinde ormanlık alanda yolun kenarına onlarca ölü köpeğin atıldığını gören vatandaşlar durumu ihbar etmişti. Harekete geçen Jandarma ekipleri, olayın sorumlularını ararken, sosyal medyada paylaşılan …

O ilimizin 50 günlük suyu kaldı!

Temmuz ayıyla birlikte sıcaklıkların artması ve yağış miktarının düşmesiyle beraber barajlardaki su miktarı düşmeye başladı. Son olarak Hatay’da 3 ilçenin 50 günlük suyu kaldığı açıklandı.

Bakan duyurdu: Turizmin başkenti Antalya’dan Ankara’ya çekildi

Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları Toplantısı’nda alınan ortak kararla Ankara 2026 yılının “Türk Dünyası Turizm Başkenti” ilan edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, haberi sosyal medya hesabından duyurdu.