Muğla’nın Bodrum ilçesi Sazköy Mahallesinde bulunan 92,79 hektarlık ruhsat işletme ruhsatı bulunan alanın 22,89 hektarlık kısmında Netiş Gayrimenkul isimli şirket tarafından taş ocağı açılması için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sitesinde duyurulan projeye göre, ocaktan yıllık 180 bin ton duvar taşı çıkarılması planlanıyor.
Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, açık ocak usulü tel kesme yöntemi ile taş çıkarılacak olan bölge Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre “Orman Alanı ve Önemli Doğa Alanı” olarak işaretlenmiş durumda. Öte yandan ocak alanına en yakın tarım arazisi ise 900 metre uzaklıkta bulunuyor. Şirket ocak için Muğla İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü görüşüne başvururken, müdürlük, “Üretim çalışmaları için ocak sahasında hiçbir şekilde patlatma yapılmayacağı, kırma eleme tesisi kurulmayacağı ve dekoratif taş blok çıkarma işleminin tel kesme ve sulu yöntemle kullanılacağı belirtilmiştir. Faaliyet alanında dekoratif taş blok çıkarma işleminin sulu yöntemle yapılması, patlatma işleminin yapılmaması, kırma eleme tesisinin kurulmaması nedeniyle 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu kapsamında olmadığı anlaşılmış olup, yapılacak olan faaliyet kurumumuzca sakınca oluşturmamaktadır” yanıtını verdi.
Yine ocak alanından Küçük Dere geçerken, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 21’inci Bölge Müdürlüğü de ocağın açılmasıyla ilgili bir sakınca olmadığını belirten bir görüş bildirdi.