600 yıllık gemi enkazından, yüzlerce paha biçilemeyen Çin eseri çıkarıldı

T24 Dış Haberler

Çin Ulusal Kültür Mirası İdaresi (NCHA) yaptığı açıklamada, Ming Hanedanlığı’na (1368-1644) kadar uzanan gemi enkazlarından porselen ve çömlek, bakır paralar ve geyik boynuzları da dahil olmak üzere yaklaşık bin kültürel eserin kurtarıldığını açıkladı.

NCHA başkan yardımcısı Guan Qiang, gemi enkazlarının su altı kazısının geçen yıl başladığını ve Ming Hanedanlığı’ndan insanların antik Deniz İpek Yolu olarak bilinen Güney Çin Denizi’ni önemli bir ticaret yolu olarak kullandıklarını gösterdiğini söyledi.

Enkazlar ilk olarak 2022 yılında, Güney Çin Denizi’nin kuzeybatı kıta yamacının yakınında, yüzeyin yaklaşık bin 500 metre altında keşfedildi.

İlk enkazdan madeni para, çömlek ve porselen gibi toplam 890 eser, ikinci enkazdan ise çanak çömlek, porselen ve keresteden oluşan 38 eser çıkarıldı.

İlk geminin ağırlıklı olarak porselen ihraç ettiği, ikinci geminin ise odun ithal ettiği anlaşıldı. 

Çin Devlet Kültürel Miras İdaresi arkeoloji direktörü Yan Yalin, “İyi korunmuş kalıntılar yüksek tarihi, bilimsel ve sanatsal değere sahiptir. Gemiler ilk kez keşfedildikten sonra, derin denizde dünya standartlarında bir arkeolojik keşif olabilir” diye konuştu. 

Suda bulunan kültürel kalıntılar hakkında yapılan ilk değerlendirme, eserlerin Ming Hanedanlığı’nın 1506’dan 1521’e kadar olan Zhengde dönemine ait olduğunu gösterdi. 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx